Kartta ei ole sama kuin maasto. Tulkitsemme elämää omalta kartaltamme käsin.

Kävelen tyytyväisenä autolleni ja istahdan kuljettajan paikalle. Nappaan puhelimen laukusta ja avaan karttasovelluksen. Näppäilen osoitteen, jonne olen matkalla. Nyt täytyy vielä valita reitti, sillä sovellus antaa eri vaihtoehtoja. Toinen on nopeampi ja toinen vastaavasti lyhempi. Valitsen nopeuden ja sitten, ei kun menoksi. Suunta kohti haluttua paikkaa ja miellyttävä naisääni toimii matkaoppaanani. Välillä huomaan poikkeavani reitiltä ja ääni kehottaa minua muuttamaan suuntaa. Mahtava kapistus tuo karttasovelluksen navigaattori, sillä se pitää minut oikealla tiellä.

Elämämme elämäämme sisäisen navigaattorin ohjaamana, jossa arvomme toimivat käyttöjärjestelmänä ja uskomuksemme eri ohjelmointeina. Valitsemme elävämme omaa elämäämme, omalla ainutlaatuisella kartallamme.  Joskus valitsemme suuntamme tietoisesti ja toisinaan kuljemme autopilotin ohjauksessa. Tiedämme kuitenkin aina, mikä on oikein ja mikä väärin. Tiedämme senkin, mikä on meille hyvästä. Aina kun poikkeamme arvojemme määrittelemältä reitiltä, kuulemme ohjausta; mieli metelöi, keho reagoi ja sydämessä tuntuu. Erilaiset vaivat, turhautumiset ja paha olo kertovat meille siitä, että olemme poikenneet omalta tieltämme.  

”Et voi olla onnellinen, jos asiat joihin uskot,
ovat erilaisia kuin asiat, joita teet.”

– Freya Madeline Stark – 

Mitä nämä itselle tärkeät arvot sitten ovat ja mikä meitä ohjaa? Kun ihmiseltä kysytään hänelle tärkeistä arvoista, esiin nousevat usein terveys, perhe, työ, rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja rakkaus, ihan vain muutamia tärkeitä arvoja mainitakseni. Joskus on hyvä kaivautua hieman syvemmälle ja pohtia ydinarvoja eli itselle kaikkein tärkeimpiä arvoja. Ne ovat niitä, joista emme ole valmiita luopumaan mistään hinnasta, ja juuri ne pitävät kaikkein kovempaa meteliä silloin, kun poikkeamme polultamme. Kannattaa tulla myös tietoiseksi siitä, kulkevatko arvomme ja valintamme käsi kädessä. Voihan olla, että arjessa mukavuudenhalu vie sittenkin voiton meille tärkeästä terveydestä?

Hyvä olo tulee siitä, että elää elämäänsä arvojensa mukaisesti. Mieti siis sitä, kuinka hyvin omat arvosi näkyvät päivittäisessä elämässäsi. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että myös arvot muuttuvat ajan myötä eli käyttöjärjestelmä vaatii päivittämistä.  Milloin sinä olet päivittänyt omat ohjelmistosi ja sisäisen navigaattorisi? Olisiko nyt hyvä hetki tehdä se?